Vizuālie materiāli
KLIMATA PORTĀLS
IZVĒLNE

Laika apstākļu raksturojums 2015. gada septembrī

Septembra mēnesis kopumā bija siltāks nekā parasti, vidējā gaisa temperatūra bija +13.3 C°, kas ir 1.6 C° virs normas. Mēneša laikā tika pārspēti vairāki maksimālās temperatūras rekordi: 17. septembrī Dobelē temperatūra sasniedza 26.9 C°, bet Kuldīgā tika novērota šī mēneša visaugstākā gaisa temperatūra: +28.2 C°. 24. septembrī maksimālās temperatūras rekordi tika konstatēti 11 novērojumu stacijās – visaugstākā temperatūra tika fiksēta Piedrujā, kur termometra stabiņš sasniedza 26.4 C°, savukārt mēneša pēdējā dienā daudzviet Latvijā gaisā tika novērotas salnas. Saules spīdēšanas ilgums septembrī sasniedza 164 stundas, kas ir 103% no normas. Visvairāk saule spīdēja mēneša otrajā un trešajā dekādē, bet pirmajā dekādē tās spīdēšanas ilgums bija mazāks par normu.

Septembra mēnesī Latvijā kopumā lietus daudzums bija mazāks nekā parasti, tomēr atsevišķās dienās tika novēroti ļoti stipri un intensīvi nokrišņi. Izlijušais nokrišņu daudzums Latvijā vidēji bija 66.5 mm, kas ir 93% no mēneša nokrišņu normas. 8. septembrī Kalnciemā un Rīgā izlijušais nokrišņu daudzums bija lielāks par pusi no mēneša normas (Kalnciemā – 54.0 mm un Rīgā – 42.7 mm).

Mēneša vidējais vēja ātrums bija 2.3 m/s, kas ir par 0.8 m/s mazāks par normu. Stiprāks vējš bija vērojams mēneša pirmajā un otrajā dekādē, kad atsevišķās dienās vēja ātrums brāzmās pastiprinājās līdz 15-19 m/s, bet stiprākais vējš 20 m/s tika novērots 18. septembrī Ventspilī.

nokrisnu_novirze_septembrim.png

septembra_gaisa_temp.png