Vizuālie materiāli
KLIMATA PORTĀLS
IZVĒLNE

Laika apstākļu raksturojums 2015. gada jūnijā

Jūnija mēnesis šogad noslēdzās ar vidējo gaisa temperatūru +14.3 C°, kas ir par 0.4 C° mazāk par normu, arī pagājušā gada jūnijs bija vēsāks par normu. Šis šogad ir jau otrais mēnesis pēc kārtas, kad vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par normu. Mēneša laikā netika pārspēts neviens maksimālās gaisa temperatūras rekords, bet minimālās gaisa temperatūras rekordi kopumā tika pārspēti 8 reizes. Neskatoties uz salīdzinoši vēso laiku, saule spīdē vairāk nekā ierasts un tās spīdēšanas ilgums sasniedza 115% no normas. Visvairāk saule spīdēja mēneša pirmajā un otrajā dekādē, jo trešajā dekādē saules spīdēšanas ilgums bija mazāks par normu.

Jūnija mēnesi bija ļoti sauss un izlijušais nokrišņu daudzums Latvijā vidēji bija vien 32.6 mm, kas ir 49 % no nokrišņu normas. Latvijā vislietainākā aizvadītā mēneša diena bija Jāņos (24. jūnijā), kad vidēji izkrita 8.1 mm nokrišņu. Latvijas novērojumu stacijās visa mēneša laika tikai vienu reizi tika novērots pērkona negaiss: 1. jūnijā Griškānos.

Mēneša vidējais vēja ātrums bija 2.6 m/s, kas ir par 0.3 m/s lēnāks par normu. Mēneša laikā vēja ātrums brāzmās salīdzinoši reti bija lielāks par 15 m/s. Visstiprākās vēja brāzmas bija 1. jūnijā, kad daudzviet vēja brāzmas bija 15-18 m/s.