Vizuālie materiāli
KLIMATA PORTĀLS
IZVĒLNE

Laika apstākļu raksturojums 2012. gada septembrī

Septembra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +13,0ºC, kas ir 1,3 grādus augstāk par normu. Tādējādi šī gada rudens pirmais mēnesis ilggadējā septembra gaisa temperatūras datu rindā ir bijis 16. siltākais, bet 21. gadsimta septembra mēnešu vidū – piektais siltākais. Vissiltākais šajā gadsimtā un trešais siltākais pēdējos 90 gados ir bijis 2006. gada septembris, tā vidējā gaisa temperatūra bija +14,2ºC.

Diennakts vidējās gaisa temperatūras šī gada septembra gaitā pārsvarā bija virs normas. Vissiltākais laiks bija 11. un 12. septembrī, kad gaisa temperatūra dienā teritorijas lielākajā daļā bija virs +20 grādiem, visaugstākās vērtības sasniedzot Mērsragā un Daugavpilī. Savukārt visvēsākais laiks - naktī vietām tikai +2…+3 grādi - bija mēneša trešās dekādes pirmajā pusē.

2012_09.jpg

Šī gada septembris bija ne tikai siltāks, bet arī sausāks par normu. Ar nokrišņu daudzumu vidēji Latvijā 61 mm (87% no ilggadējās normas) tas ieņēma vietu gan ilggadējās septembra nokrišņu daudzuma datu rindas, gan 21. gadsimta septembru datu rindas vidusdaļā. Visvairāk nokrišņu 2012. gada septembrī bija Alūksnē un Liepājā (130-140% no normas), bet vismazāk Bauskā – tikai puse no mēneša nokrišņu “plāna”.

Mēneša gaitā vislielākais nokrišņu daudzums diennaktī tika reģistrēts 19. septembrī Rucavā, kur astoņu stundu laikā nolija lietus ar nokrišņu daudzumu līdzvērtīgu 28% no visa mēneša normas.

Mēneša vidējais vēja ātrums kopumā Latvijā atbilda normai. Divpadsmit mēneša dienās vēja brāzmas sasniedza vētraina vēja spēku, bet sešās no tām jūras piekrastes teritorijās tām jau bija vētras spēks. Vislielākais mēnesī vēja brāzmu ātrums tika novērots 8. septembrī Ventspilī – 24 m/s.