Vizuālie materiāli
KLIMATA PORTĀLS
IZVĒLNE
Publicēts: 01.11.2023.
Informācija sagatavota, izmantojot operatīvos novērojumu datus, kuriem veikta tikai pamata kvalitātes kontrole.

Oktobris, 2023

Oktobra apskats

Oktobra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +7,1 °C, kas ir 0,3 °C virs mēneša normas. Mēneša minimālā gaisa temperatūra –3,1 °C tika novērota 19. oktobrī Stendē, bet maksimālā gaisa temperatūra +21,6 °C tika novērota 3. oktobrī Rucavā, kas ir arī jauns Latvijas 3. oktobra maksimālās gaisa temperatūras rekords.

Vidējās gaisa temperatūras novirze no normas 2023. gada oktobrī, °C

Lielākajā daļā Latvijas 4. oktobrī sākās meteoroloģiskais rudens, tas ir jauns vēlākais rudens iestāšanās rekords. Tā kā daudzviet meteoroloģiskā vasara iestājās jau maijā, tad tā bijusi četrus ar pusi mēnešus gara. Savukārt jau 25. oktobrī Alūksnē sākās meteoroloģiskā ziema, tas noticis trīs nedēļas agrāk kā vidēji.


Interakīvā formā grafiks pieejams uz platāka ekrāna

Grafiks
Kopā oktobrī tika pārspēti 20 diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi, tostarp 1 Latvijas diennakts rekords un 2 novērojumu staciju dekādes rekordi (Dagdā un Daugavpilī 14. oktobrī), bet atkārtoti tika 2 diennakts maksimālās temperatūras rekordi.
Šos un citus gaisa temperatūras rekordus aplūko Gaisa temperatūras ekstrēmu monitoringa rīkā!

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā oktobrī bija 122,8 mm, kas ir 64% virs mēneša normas (74,8 mm). Visvairāk nokrišņu (161,2 mm) bija Rucavā, bet vismazāk Jelgavā - 65,0 mm. Vidēji Latvijā oktobrī bija 18,5 diennaktis ar nokrišņu daudzumu vismaz 1 mm. Visvairāk šādu diennakšu bija Lielpečos un Skrīveros - 23 diennaktis, bet vismazāk Rūjienā - 14 diennaktis.

Nokrišņu daudzuma novirze no normas 2023. gada oktobrī, %

Stiprs lietus vietām tika novērots naktī uz 23. oktobri, kad Daugavpilī nokrišņu daudzums nakts laikā sasniedza 48,2 mm, kas ir 75% no mēneša normas. Mēneša beigās daudzviet izveidojās neliela sniega sega, valsts austrumos vietām tās biezums sasniedza 5 cm.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā oktobrī bija 86% - no 79% Ventspilī līdz 91% Zosēnos.

Visstiprākās vēja brāzmas (29,8 m/s) Latvijā novērotas 8. oktobrī Ventspilī vētras laikā, kas Latvijā plosījās 7. un 8. oktobrī. Īpaši jāatzīmē, ka pirmā rudens vētra šoreiz bija ļoti ilga, stipras vēja brāzmas tika novērotas divu dienu garumā. Tā kā kokiem vēl bija lapas, vētra nodarīja nozīmīgus postījumus. Rīgas līča piekrastē arī būtiski paaugstinājās ūdens līmenis. Visvairāk nolauztu koku Rīgā un Pierīgā, daudz postījumu Rīgas parkos. Vairākiem desmitiem tūkstošu mājsaimniecību bija elektrības pārrāvumi.

Vidējais un maksimālais vēja ātrums Lavijā 2023. gada oktobrī, m/s

Oktobris Latvijā bija mazāk saulains kā vidēji 1991.-2020. gadu periodā. Valsts rietumu un centrālajos rajonos bija mazliet mazāk saulains (59% zem vidējā) salīdzinājumā ar pārējo valsts teritoriju.

Saules spīdēšanas ilgums 2023. gada oktobrī

Novērotas arī vairākas samērā retas parādības. 8. oktobrī Cēsu novada Amatas pagastā tika novēroti tesmeņveida mākoņi, bet valsts centrālajos, dienvidu un dažviet arī austrumu rajonos tika novērots pirmais sniegs, dažviet krita krusa un bija pērkona negaiss. Savukārt Zvejniekciemā un Lilastes apkaimē 16. oktobra rītā virs Rīgas līča izveidojās divi ūdensstabi jeb virpuļviesuļi. Tie ir raksturīga parādība piekrastē rudeņos, kas veidojas, kad virs relatīvi siltajiem ūdeņiem ieplūst auksts gaiss.

Daudzviet dzīvajā dabā mēneša sākumā turpināja ziedēt dažādi augi, piemēram, pienenes (Siguldas pilsētā, Priekuļu pagastā) un ceriņi. Siltā septembra ietekmē ļoti aizkavējās koku un krūmu lapu dzeltēšanas un krišanas sākums. Mēneša sākumā lapu dzeltēšana turpinājās ošiem un ozoliem, bet sākās ābelēm un ceriņiem. Mēneša vidū lapu dzeltēšana sākās kļavām, liepām un bērziem, bet ošiem iestājās lapu krišanas fenoloģiskā parādība. Mēneša beigās lapas krita kļavām un liepām, bet bērziem, ozoliem, ceriņiem, ābelēm un jasmīniem tās vēl turējās kokos. Koku lapas šoruden pārsvarā dzeltenos toņos, kā tas ierasts rudeņos ar palielinātu nokrišņu daudzumu1.

Uz dienvidiem turpināja lidot vairākas putnu sugas. 1. oktobrī Nīcas pagastā un 6. oktobrī Mangaļsalā novērota dzeguze – vieni no vēlākajiem dzeguzes novērojumiem rudenī. Mēneša beigās reģistrēti arī vēl citi vēli putnu novērojumi, piemēram, 29. oktobrī Liepājas ezera apkārtnē novērota tumšā tilbīte, bet 30. oktobrī Tārgales pagastā – pļavu lija2.

Oktobra 3. dekādes apskats

Oktobra 3. dekādē vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +3,8°C, kas ir 1,1 °C zem dekādes normas. Dekādes minimālā gaisa temperatūra –2,4 °C tika novērota 27. oktobrī Alūksnē, bet maksimālā gaisa temperatūra +14,7 °C tika novērota 31. oktobrī Daugavpilī. Arvien biežāk lietu nomainīja sniega pārslas, dažviet uz ceļiem veidojās apledojums. Daudzviet tika novērota migla. Jau 25. oktobrī Alūksnē sākās meteoroloģiskā ziema, tas noticis trīs nedēļas agrāk kā vidēji.

Vidējās gaisa temperatūras novirze no normas 2023. gada oktobra 3. dekādē, °C

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā oktobra 3. dekādē bija 39,3 mm, kas ir 49% virs dekādes normas (26,3 mm). Visvairāk nokrišņu (80,8 mm) bija Daugavpilī, bet vismazāk Gulbenē - 21,1 mm. Vidēji Latvijā oktobra 3. dekādē bija 5,7 diennaktis ar nokrišņu daudzumu vismaz 1 mm. Visvairāk šādu diennakšu bija Bauskā un Skrīveros - 8 diennaktis, bet vismazāk Priekuļos un Rūjienā - 3 diennaktis.

Naktī uz 23. oktobri valsts austrumu rajonos ļoti stipri lija, Daugavpilī nokrišņu daudzums nakts laikā sasniedza 48,2 mm, kas ir 75% no mēneša normas. Dekādes vidū daudzviet izveidojās neliela sniega sega, valsts austrumos vietām tās biezums sasniedza 5 cm.

Nokrišņu daudzuma novirze no normas 2023. gada oktobra 3. dekādē, %

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā oktobra 3. dekādē bija 91% - no 86% Kolkā līdz 94% Madonā, Rēzeknē un Saldū. Visstiprākās vēja brāzmas (18,6 m/s) tika novērotas 21. oktobrī Liepājā.

Vidējais un maksimālais vēja ātrums Lavijā 2023. gada oktobra 3. dekādē, m/s

Dzīvajā dabā mežos joprojām bija atrodamas dažādas sēnes1, turpinājās gājputnu migrācija uz dienvidiem. Reģistrēti arī vairāki vēli putnu novērojumi, piemēram, 29. oktobrī Liepājas ezera apkārtnē novērota tumšā tilbīte, bet 30. oktobrī Tārgales pagastā – pļavu lija2.

 Parastā gailene, 30.10.2023. Valkas pagasts, foto: Astra Kalve  Bezdelīga, 28.10.2023. Mežotnes pagasts, foto: Edgars Laucis
Parastā gailene, 30.10.2023.
Valkas pagasts, foto: Astra Kalve
Bezdelīga, 28.10.2023.
Mežotnes pagasts, foto: Edgars Laucis

Turpinājās krūmu un koku lapu dzeltēšanas fenoloģiskā parādība. Vairumam koku sugu tika novērota lapu krišana, taču atsevišķām sugām, piemēram, bērziem, ozoliem, ceriņiem lapu krišanas parādība vēl nesākās. Arī ābelēm, jasmīniem un vairākiem ogulājiem lapas vēl nav nokritušas.

Oktobra 2. dekādes apskats

Oktobra 2. dekādē vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +7,6°C, kas ir 0,9 °C virs dekādes normas. Dekādes vidū dažviet gaisa temperatūra paaugstinājās virs +20 grādiem, bet dekādes beigās daudzviet bija novērojams sals. Dekādes minimālā gaisa temperatūra –3,1 °C tika novērota 19. oktobrī Stendē, bet maksimālā gaisa temperatūra +20,4 °C tika novērota 14. oktobrī Daugavpilī, kas arī bija viens no šajā dekādē kopumā pārspētajiem 3 diennakts un 2 dekādes maksimālās gaisa temperatūras rekordiem.

Vidējās gaisa temperatūras novirze no normas 2023. gada oktobra 2. dekādē, °C

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā oktobra 2. dekādē bija 36,2 mm, kas ir 51% virs dekādes normas (23,9 mm). Visvairāk nokrišņu (64,6 mm) bija Siguldā, bet vismazāk Piedrujā - 19,8 mm. Vidēji Latvijā oktobra 2. dekādē bija 6,1 diennakts ar nokrišņu daudzumu vismaz 1 mm. Visvairāk šādu diennakšu bija Alūksnē - 9 diennaktis, bet vismazāk Kolkā un Liepājā - 4 diennaktis.

Dekādes beigās dažviet Vidzemē un Latgalē sniga, bet neliela sniega sega īslaicīgi izveidojās vienīgi Dagdas meteoroloģiskajā stacijā. 16. oktobrī virs Latvijas veidojās gubu-lietus mākoņi, dažviet tika novērots pērkona negaiss un pat krusa, piemēram, Valmierā.

Zvejniekciemā un Lilastes apkaimē 16. oktobra rītā virs Rīgas līča izveidojās divi ūdensstabi jeb virpuļviesuļi. Tie ir raksturīga parādība piekrastē rudeņos, kas veidojas, kad virs relatīvi siltajiem ūdeņiem ieplūst auksts gaiss.

Nokrišņu daudzuma novirze no normas 2023. gada oktobra 2. dekādē, %

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā oktobra 2. dekādē bija 83% - no 75% Liepājā, Pāvilostā un Ventspilī līdz 91% Zosēnos.

Visstiprākās vēja brāzmas (26,8 m/s) tika novērotas 14. oktobrī Liepājā.

Vidējais un maksimālais vēja ātrums Lavijā 2023. gada oktobra 2. dekādē, m/s

Dzīvajā dabā mežos joprojām bija atrodamas dažādas sēnes1, turpinājās gājputnu migrācija uz dienvidiem2.

Ēzeļu ausene, 11.10.2023. Raiskuma pagasts, foto: Guna Taube  Baltvaigu zosis, 15.10.2023. Ādažu pagasts, foto: Igors Deņisovs
Ēzeļu ausene, 11.10.2023.
Raiskuma pagasts, foto: Guna Taube
Baltvaigu zosis, 15.10.2023.
Ādažu pagasts, foto: Igors Deņisovs

Līdz ar gaisa temperatūras pazemināšanos aktīvi koku lapas iekrāsojās dzeltenos toņos. Oktobra otrajā dekādē lapu dzeltēšanas sākuma fenoloģiskā parādība tika novērota kļavām, liepām, bērziem. Tikmēr ošiem jau lapas nokritušas. Vēlais lapu dzeltēšanas sākums nozīmē to, ka tā saucamais zelta rudens šogad būs īss.

Lapu dzeltēšanas sākums šogad vairumam koku un krūmu sugu sākās līdz pat vienu mēnesi vēlāk, salīdzinot ar vidējiem rādītājiem (vidēji bērzu, kļavu, liepu un lazdu lapu dzeltēšana sākas jau septembra vidū), arī lapu krišanas fenoloģiskā parādība šogad par dažām nedēļām kavējas.

Oktobra 1. dekādes apskats

Oktobra 1. dekādē vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +10,2°C, kas ir 1,3 °C virs dekādes normas. Dekādes minimālā gaisa temperatūra –2,9 °C tika novērota 10. oktobrī Rūjienā, bet maksimālā gaisa temperatūra +21,6 °C tika novērota 3. oktobrī Rucavā.

Lielākajā daļā Latvijas 4. oktobrī sākās meteoroloģiskais rudens, tas ir jauns vēlākais rudens iestāšanās rekords. Tā kā daudzviet meteoroloģiskā vasara iestājās jau maijā, tad tā bijusi četrus ar pusi mēnešus gara.

Vidējās gaisa temperatūras novirze no normas 2023. gada oktobra 1. dekādē, °C

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā oktobra 1. dekādē bija 46,5 mm, kas ir 89% virs dekādes normas (24,6 mm). Visvairāk nokrišņu (74,4 mm) bija Kolkā, bet vismazāk Gulbenē - 21,2 mm. Vidēji Latvijā oktobra 1. dekādē bija 6,7 diennaktis ar nokrišņu daudzumu vismaz 1 mm. Visvairāk šādu diennakšu bija Ventspilī - 9 diennaktis, bet vismazāk Gulbenē - 4 diennaktis. 8. oktobrī valsts centrālajos, dienvidu un dažviet arī austrumu rajonos tika novērots pirmais sniegs, dažviet krita krusa un bija pērkona negaiss.

Nokrišņu daudzuma novirze no normas 2023. gada oktobra 1. dekādē, %

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā oktobra 1. dekādē bija 83% - no 72% Liepājā līdz 88% Alūksnē, Madonā, Stendē, Zosēnos.

Visstiprākās vēja brāzmas (29,8 m/s) tika novērotas 8. oktobrī Ventspilī. 7. un 8. oktobrī Latvijā plosījās vētra, vietām piekrastē vēja ātrumam brāzmās sasniedzot gandrīz 30 m/s. Īpaši jāatzīmē, ka pirmā rudens vētra šoreiz bija ļoti ilga, stipras vēja brāzmas tika novērotas divu dienu garumā. Tā kā kokiem vēl ir lapas, vētra nodarīja nozīmīgus postījumus. Rīgas līča piekrastē arī būtiski paaugstinājās ūdens līmenis. Visvairāk nolauztu koku Rīgā un Pierīgā, daudz postījumu Rīgas parkos. Vairākiem desmitiem tūkstošu mājsaimniecību bija elektrības pārrāvumi.

Vidējais un maksimālais vēja ātrums Lavijā 2023. gada oktobra 1. dekādē, m/s

Daudzviet dzīvajā dabā turpināja ziedēt dažādi augi, piemēram, pienenes (Siguldas pilsētā, Priekuļu pagastā), ceriņi un citi. Vairumam koku sugu siltā septembra dēļ lapas joprojām bija zaļas, lapu dzeltēšana turpinājās ošiem, ozoliem, bet sākās ābelēm, ceriņiem un dažviet arī dažiem citiem.1

Ārstniecības pienene, 01.10.2023. Siguldas pilsēta, foto: Māra Meistere Ārstniecības pienene, 10.10.2023. Priekuļu pagasts, foto: Guna Taube
Ārstniecības pienene, 01.10.2023.
Siguldas pilsēta, foto: Māra Meistere
Ārstniecības pienene, 10.10.2023.
Priekuļu pagasts, foto: Guna Taube

Uz dienvidiem turpina lidot vairākas putnu sugas. 1. oktobrī Nīcas pagastā novērota dzeguze – viens no vēlākajiem dzeguzes novērojumiem rudenī.2

Dzērves, 01.10.2023. Siguldas pilsēta, foto: Māra Meistere Ķīvītes, 01.10.2023. Tērvetes pagasts, foto: Ludmila Leilande
Dzērves, 01.10.2023.
Siguldas pilsēta, foto: Māra Meistere
Ķīvītes, 01.10.2023.
Tērvetes pagasts, foto: Ludmila Leilande

Cēsu novada Amatas pagastā 8. oktobrī tika novēroti tesmeņveida mākoņi. 10. oktobra rītā uz Vidzemes šosejas posmā no Līgatnes līdz pagriezienam uz Cēsīm, kā arī ceļā Cēsis-Valmiera veidojās apledojums.


  1. dabasdati.lv ↩︎

  2. latvijasputni.lv ↩︎