Vizuālie materiāli
KLIMATA PORTĀLS
IZVĒLNE

Laika apstākļu raksturojums 2013. gada aprīlī

Esam aizvadījuši laika apstākļu notikumiem bagātu pavasara otro mēnesi. Ar vidējo gaisa temperatūru kopumā Latvijā +4,0ºC, kas ir 0,9 grādus zem ilggadējās vidējās normas, 2013. gada aprīlis ir ierindojies vēsāko aprīļa mēnešu ceturtā desmita sākumā. 21. gadsimtā tas ir otrais aukstākais pavasara vidus mēnesis pēc 2003. gada aprīļa, kura vidējā gaisa temperatūra bija +3,6ºC. 21. gadsimtā vissiltākais aprīlis ir bijis 2008. gadā, tā vidējā gaisa temperatūra bija +7,2ºC.

2013. gada aprīļa pirmajās desmit dienās Latvijā vēl valdīja ziemai raksturīgi laika apstākļi. Diennakts vidējās gaisa temperatūras bija stabili 2-4 grādus zem normas, vairākās naktīs termometra stabiņš austrumu un centrālajos rajonos noslīdēja zem -10 grādiem, mēnesī viszemāko gaisa temperatūru-  -14,4ºC - sasniedzot 3. aprīlī Vidzemes augstienē – Zosēnos.

Daudzviet  Latvijā jauni  konkrētās  dienas konkrētajā vietā minimālās gaisa temperatūras rekordi tika uzstādīti 7. aprīļa naktī. Zosēnos šajā naktī termometra stabiņš noslīdēja līdz -13,6ºC, kas bija viszemākā līdz šim reģistrētā gaisa temperatūra 7. aprīlī visā Latvijā.

Aukstā laika martā un aprīļa sākumā rezultātā meteoroloģiskais pavasaris Latvijas lielākajā daļā šogad atnāca 10. aprīlī – divas nedēļas vēlāk par ilggadējiem vidējiem termiņiem. Aprīļa vidū laika apstākļi gan centās atdot parādu. 16.-19. aprīlī diennakts vidējā gaisa temperatūra pakāpās 3-6 grādus virs normas, 18. aprīlī, kas bija mēneša siltākā diennakts, dienā gaiss visā Latvijā sasila līdz +15…+22 grādiem, bet naktī uz 19. aprīli temperatūras stabiņš nenoslīdēja zemāk par +4…+7 grādiem. Tomēr siltums bija īslaicīgs – 20. aprīlī temperatūra atkal pazeminājās un līdz mēneša beigām svārstījās no 2 grādiem virs normas līdz 3 grādiem zem tās.

2013-04.jpg

Arī nokrišņu daudzums aprīļa gaitā bija mainīgs. Ar mēneša vidējo nokrišņu daudzumu kopumā Latvijā 46 mm (118% no ilggadējās normas) šī gada aprīlis ierindojās mitrāko aprīļa mēnešu ceturtā desmita sākumā. 21. gadsimtā tas ir ceturtais mitrākais pavasara vidus mēnesis. 21. gadsimta aprīļa mēnešos visvairāk nokrišņu ir bijis 2001. gadā – 69 mm, bet vismazāk - 2009. gada aprīlī, tajā nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija tikai 7 mm.

Ar nokrišņiem visbagātākā un reizē arī teritoriāli viskontrastainākā bija mēneša pirmā dekāde. 1. un 5. aprīlī Latgalē izkritušais nokrišņu daudzums pārsniedza visas dekādes nokrišņu normu, kopumā dekādes nokrišņu daudzums šai reģionā bija 3 reizes lielāks par normu. Turpretī Kurzemē aprīļa pirmajās 10 dienās izkritušais nokrišņu daudzums bija tikai 25% no normas, Ventspilī – tikai 5% no tās.

Aprīļa pirmajā dekādē lielāko teritorijas daļu vēl klāja šim gadalaikam neierasti bieza sniega sega. Aukstā laika un snigšanas rezultātā jauni konkrēto dienu konkrētajās vietās sniega segas biezuma rekordi sekoja cits citam. Alūksnē 9. aprīlī sniega sega sasniedza visā 2012.-2013. gadu ziemā vislielāko biezumu – 70 cm. Tika biezs sniegs Alūksnē aprīlī bija pirmoreiz. Jauni visa aprīļa mēneša sniega segas biezuma rekordi tika uzstādīti arī Siguldā un Lubānā. Kopumā Latvijā aprīļa pirmā dekāde bija ar visbiezāko sniega segu visā 2012.-2013. gadu ziemas periodā. Līdz ar temperatūras paaugstināšanos sniega sega izkusa ļoti strauji - 6-9 dienās. Kā pēdējā tā 18. aprīlī pazuda no Alūksnes augstienes.

Mēneša vidējais vēja ātrums (3,1 m/s) bija tuvu normai. Stiprāka vēja periodi bija mēneša otrajā pusē - 18.-19., 23.-25. un 30 aprīlī, brāzmās vislielāko ātrumu sasniedzot 18. aprīlī Ventspilī – 22 m/s.