Vizuālie materiāli
KLIMATA PORTĀLS
IZVĒLNE

Laika apstākļu raksturojums 2012. gada oktobrī

Oktobra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +6,9ºC, kas ir tuvu normai (0,3 grādus virs tās). Tādējādi šī gada rudens otrais mēnesis ir ieņēmis vietu gan oktobra gaisa temperatūru ilggadējo datu rindas, gan  21. gadsimta oktobra mēnešu vidusdaļā. Visaukstākais šajā gadsimtā un otrais aukstākais pēdējos 90 gados ir bijis 2002. gada oktobris, tā vidējā gaisa temperatūra bija +2,9ºC. Turpretī 2006. gada oktobris ar mēneša vidējo gaisa temperatūru +9,5ºC ir bijis gan vissiltākais šajā gadsimtā, gan otrais siltākais ilggadējā oktobru datu rindā.

Mēneša pirmajā pusē diennakts vidējā gaisa temperatūra bija ±3 grādus no normas. Toties otrajā oktobra pusē piedzīvojām gan  šim gadalaikam neparasti siltu atvasaru, gan pirmo šoruden ziemas pieteikumu.

Ar diennakts vidējo gaisa temperatūru 6 grādus virs normas šī mēneša vissiltākās dienas -19. un 20. oktobris – bija arī vissiltākie atbilstošie datumi gaisa temperatūras novērojumu vēsturē Latvijā. 19. oktobrī dienā gaiss sasila līdz pat +18,8 grādiem, 20. oktobrī līdz +17,5 grādiem, abās dienās daudzviet uzstādot jaunus konkrētās dienas konkrētajā vietā gaisa temperatūras rekordus.

Savukārt mēneša visaukstākais periods bija no 26. līdz 31. oktobrim. Tajā diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija 3-6 grādus zem normas. Austrumlatvijas augstākajās vietās pirmo reizi šoruden visu diennakti gaisa temperatūra bija zem nulles, 29. un 30. oktobra  naktīs vietām sasniedzot pat  -7…-9 grādus.

2012_10.jpg

Oktobra nokrišņu daudzums vidēji Latvijā  bija 104 mm (154% no ilggadējās normas), tā kļūstot par vienpadsmito ar nokrišņiem visbagātāko rudens otro mēnesi ilggadējā oktobru datu rindā un trešo mitrāko 21. gadsimtā.

Visvairāk  nokrišņu mēneša gaitā bija Siguldā (204% no normas), vismazāk – Kurzemes centrālajā un ziemeļu daļā, kur to daudzums svārstījās ap normu. Laika periodā līdz 17. oktobrim lija katru dienu, vietām diennaktī pārsniedzot visas dekādes nokrišņu normu. Turpmāk nokrišņu daudzums kļuva epizodiskāks. Trešās dekādes vidū, temperatūrai pazeminoties, jau parādījās arī slapja sniega pārslas, 26. un 27. oktobrī arī sauss sniegs, zemi pārklājot ar sniega segu. Visintensīvākā snigšana bija Austrumlatvijas centrālajā daļā - 27. oktobra rītā Priekuļos sniega segas biezums sasniedza 35 cm, Alūksnē – 21 cm. Sniega sega šais rajonos saglabājās līdz pat mēneša beigām. 1. novembra rītā tās biezums Priekuļos bija 16, Alūksnē - 11, Skrīveros un Siguldā - 3 cm.

Laika apstākļu izmaiņu situācijā sastapās siltam un aukstam gadalaikam raksturīgās laika parādības. Tā 26. oktobrī novērojām gan mēnesī visstiprāko vēju – piekrastes rajonos tas brāzmās sasniedza 22-28 m/s, gan pirmo šoruden puteni, gan arī pērkona negaisu. 28.-29. oktobrī koku zaros šoruden pirmoreiz greznojās sarma, bet uz ceļiem vietām bija vērojams apledojums.