Vizuālie materiāli
KLIMATA PORTĀLS
IZVĒLNE

Laika apstākļu raksturojums 2012. gada augustā

Augusta vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +15,9ºC. Tādējādi šī gada augusts siltuma ziņā bija tuvs ilggadējai normai (0,3 grādus zem tās), ieņemot vietu augusta temperatūras ilggadējās datu rindas vidusdaļā. Salīdzinot ar citiem 21. gadsimta vasaras noslēguma mēnešiem, šī gada augusts šajā gadsimtā ir bijis visaukstākais. Vissiltākais šajā gadsimtā un otrais siltākais pēdējos 90 gados ir bijis 2002. gada augusts, tā vidējā gaisa temperatūra bija +19,0ºC.

2012_08.jpg

Pēc astoņiem mēnešiem (sākot no 2011. gada decembra), kuros nokrišņu daudzums Latvijā kopumā bija lielāks par ilggadējiem vidējiem rādītājiem, augusts bija nedaudz, bet tomēr sausāks par normu. Tā nokrišņu daudzums vidēji Latvijā bija 68 mm (88% no ilggadējās normas) ar teritoriālajām svārstībām no tikai puses no normas Rucavā līdz gandrīz 80% virs normas Kolkā. Tādējādi šī gada augusts mēneša nokrišņu daudzuma ilggadējo datu rindā ierindojās vidusdaļā, nedaudz uz sausāko pusi. 21. gadsimta augustu skaitā 2012. gada augusts ir ceturtais sausākais. 2002. gada augusts ir pieminēšanas vērts ne tikai temperatūras, bet arī nokrišņu daudzuma ziņā. Ar vidējo nokrišņu daudzumu 5 mm tas bija gan šajā gadsimtā, gan pēdējos 90 gados vissausākais vasaras noslēguma mēnesis.

2012. gada augustā un arī līdz šim 2012. gadā vislielākais diennakts nokrišņu daudzums bija Kolkā. Šeit naktī no 9. uz 10. augustu deviņās stundās nolija 67,7 mm, kas ir gandrīz mēneša normai līdzvērtīgs nokrišņu daudzums.

Mēneša vidējais vēja ātrums bija tuvs normai. Deviņās mēneša dienās vēja brāzmas sasniedza vētraina vēja spēku, bet vislielākais vēja brāzmu ātrums (3. augustā Daugavgrīvā) bija līdzvērtīgs vētras spēkam – 21 m/s.

Mēneša pirmajā dekādē bieži – astoņās dienās no desmit - tika novērots pērkona negaiss. 4. un 7. augustā tas ducināja Latvijas lielākajā daļā.