Vizuālie materiāli
KLIMATA PORTĀLS
IZVĒLNE

Laika apstākļu raksturojums 2013. gada jūnijā

Ar vidējo gaisa temperatūru kopumā Latvijā +17,6ºC, kas ir 2,9 grādus virs ilggadējās vidējās normas, šī gada jūnijs ir kļuvis par otro siltāko jūnija mēnesi Latvijas gaisa temperatūras novērojumu vēsturē un vissiltāko 21. gadsimtā. Vēl 0,5 grādus siltāks ir bijis 1999. gada jūnijs, bet pēc tajā laikā darbojošos novērojumu staciju datiem visaukstākais kalendārās vasaras pirmais mēnesis ir bijis 1928. gadā – tā vidējā gaisa temperatūra bija +9,8ºC. Ar vidējo gaisa temperatūru +13,3ºC  21. gadsimtā visaukstākais jūnijs ir bijis 2004. gadā.

Tāpat kā maijā, arī šī gada jūnijā siltāks par ilggadējiem vidējiem rādītājiem bija gandrīz visu mēnesi. Visaugstāk  temperatūras stabiņš pakāpās jūnija sākumā un tā trešajā dekādē. 21. jūnijā Ventspilī tika sasniegta visaugstākā visā mēnesī gaisa temperatūra: +32,3ºC. Virs +30 grādiem gaiss sakarsa arī 26. jūnijā. Astoņās mēneša dienās tika uzstādīti jauni konkrētās dienas konkrētajā vietā maksimālās gaisa temperatūras rekordi, visplašākā teritorijā tas notika 21. un 26. jūnijā.

Savukārt visvēsākais laiks bija jūnija pirmās dekādes beigās un otrās sākumā. Tad naktī temperatūras stabiņš noslīdēja līdz mēnesī viszemākajām atzīmēm: +3..+5 grādiem. Zāles virskārtā otrajā dekādē bija trīs naktis ar salnu līdz -1…-2 grādiem.

2013-06.jpg

Nokrišņu daudzums šī gada jūnijā Latvijas lielākajā daļā bija mazāks par normu. Ar mēneša vidējo nokrišņu daudzumu kopumā Latvijā 47 mm (71% no ilggadējās normas) šī gada jūnijs ierindojās sausāko jūnija mēnešu trešā desmita vidū, 21. gadsimtā tas bija ceturtais sausākais. Aizvadītajos  21. gadsimtā jūnija mēnešos vismazāk nokrišņu ir bijis 2006. gadā – 36 mm, bet visvairāk -  2009. gadā: 105 mm.

2013. gada jūnijā vismazāk nokrišņu bija mēneša otrajā dekādē – kopumā Latvijā 39% no normas. It sevišķi sauss šis periods bija Daugavpils un Krāslavas novados - šeit visā dekādes laikā tika reģistrēti tikai 0,1-0,8 mm nokrišņu. Arī pirmās un trešās dekāžu nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija zem normas, tomēr tajās vairāk jutām intensīvu lietusgāžu „devumu”. Vislielākais diennaktī nokrišņu daudzums – 40 mm, kas ir 53% no visa mēneša nokrišņu normas - nolija 6. jūnijā pār Daugavpili.

Pirmajā un trešajā mēneša dekādēs gandrīz katru dienu kaut kur Latvijā bija pērkona negaiss. Latvijas lielākajā daļā tas bija biežāk par ilggadējiem vidējiem rādītājiem, tomēr ilggadējais absolūti maksimālais dienu skaits ar pērkona negaisu nekur netika pārsniegts.

Mēneša vidējais vēja ātrums bija 2,2 m/s (0,7 m/s zem normas), kas ir vismazākais pēdējos 36 gados jūnijā novērotais.  No atsevišķām mēneša dienām visstiprākais vēja ātrums bija 14. jūnijā, brāzmās jūras un līča piekrastē sasniedzot 16-18 m/s.