Vizuālie materiāli
KLIMATA PORTĀLS
IZVĒLNE

Laika apstākļu raksturojums 2013. gada jūlijā

Jūlija vidējā gaisa temperatūra šogad Latvijā bija +17,8ºC, kas ir 0,8 grādus virs ilggadējās vidējās normas, tādējādi ierindojot to siltāko vasaras vidus mēnešu ilggadējās datu rindas trešā desmita vidusdaļā. Šī gadsimta jūlija mēneši lielākoties ir bijuši siltāki kā šogad – 2013. gada jūlijs 21. gadsimtā ir piektais vēsākais. Vissiltākais gan šajā gadsimtā, gan visā ilggadējo jūliju datu rindā ar vidējo gaisa temperatūru +21,5ºC ir bijis  2010. gada jūlijs, bet visdzestrākais 21. gadsimtā ir bijis 2004. gada jūlijs – tā gaisa temperatūra bija +16,3ºC.

2013. gada jūlija gaitā diennakts vidējā gaisa temperatūra svārstījās no 4 grādiem virs normas (4., 5. un 29., 30. jūlijā) līdz 3 grādiem zem tās (22. jūlijā). 5. un 29. jūlijā dienā temperatūra pakāpās virs +30 grādiem, mēnesī visaugstāko vērtību-  +30,9 grādus – sasniedzot 5. jūlijā Rēzeknē. Daudzviet Austrumlatvijā 5. jūlijs tik karsts bija pirmoreiz.  Savukārt mēnesī viszemāk termometra stabiņš noslīdēja Ainažos – naktī no 16. uz 17. jūliju gaisa temperatūra šeit pazeminājās līdz +5,8 grādiem, bet zāles virskārtā šai naktī vietām Austrumlatvijā temperatūra bija tikai 2-3 grādus virs nulles.

2013-07.jpg

Nokrišņu daudzums šī gada jūlijā Latvijas lielākajā daļā bija mazāks par normu. Ar mēneša vidējo nokrišņu daudzumu kopumā Latvijā 62 mm (79% no ilggadējās normas) šī gada jūlijs ierindojās sausāko jūlija mēnešu ilggadējās datu rindas trešā desmita beigās, 21. gadsimtā tas bija trešais sausākais. Aizvadītajos 21. gadsimta vasaras vidus mēnešos vismazāk nokrišņu ir bijis 2006. gadā – 19 mm, bet visvairāk - 2011. gadā: 119 mm.

Šī gada jūlija pirmajā pusē sauss laiks bija Latvijas austrumu daļā, izņemot pašus dienvidaustrumus. Vietām, galvenokārt Vidzemē, ar lietu bija tikai  1-2 dienas, nokrišņu daudzumā sasniedzot 2-8% no pusmēneša normas. Mēneša otrajā pusē izjutām vasaras lokāli intensīvo lietusgāžu “devumu”. Tā Rīgā 19. jūlijā stundas laikā nolija pusei no dekādes nokrišņu normas līdzvērtīgs nokrišņu daudzums. 30. jūlijā Liepājā diennaktī nolijušais nokrišņu daudzums bija 87% no visa jūlija mēneša nokrišņu normas, tādējādi kļūstot par šogad pagaidām vislielāko diennaktī izkritušo nokrišņu daudzumu Latvijā. 22. un 23. jūlijā kopā Krāslavas novada Piedrūjā nolija divām dekādes nokrišņu normām līdzvērtīgs nokrišņu daudzums. Vislielākais kopumā mēnesī nokrišņu daudzums (204% no mēneša normas) bija Daugavpilī – šeit jūlija gaitā dekādes normai līdzvērtīgs nokrišņu daudzums nolija trijās mēneša dienās.

Intensīvajos gubu-lietus mākoņos veidojās arī pērkona negaiss – mēneša laikā kaut kur Latvijā tas bija vidēji katru otro dienu, teritoriāli visbiežāk – Latvijas austrumu daļā.

Mēneša vidējais vēja ātrums bija 2,4 m/s, kas ir nedaudz zem normas. Vislielākais vēja ātrums bija laikā no 19. līdz 22. jūlijam, kad katru dienu vēja brāzmas Latvijas lielākajā daļā bija virs 10 m/s, jūras un līča piekrastē sasniedzot 18-20 m/s.