Vizuālie materiāli
KLIMATA PORTĀLS
IZVĒLNE

Laika apstākļu raksturojums 2015. gada oktobrī

Oktobra mēnesis bija ļoti sauss, un izkritušais nokrišņu daudzums Latvijā vidēji bija vien 8,7 mm, kas ir 13 % no mēneša nokrišņu normas. Tas bija pats sausākais oktobra mēnesis Latvijas novērojumu vēsturē (1. attēls). Pavisam maz nokrišņu tika novērots valsts centrālajā daļā (2. attēls) – Kalnciemā mēneša laikā summā izkrita tikai 2,7 mm nokrišņu, kas ir 4 % no novērojumu stacijas oktobra normas. Nedaudz vairāk nokrišņu oktobrī bija Latvijas austrumu daļā, piemēram, Alūksnē summā izkrita 14,1 mm nokrišņu (21% no novērojumu stacijas mēneša normas).

vesturiski_nok_daudzums.jpg

Oktobris kopumā bija vēss mēnesis, tā vidējā gaisa temperatūra bija 5,7°, kas ir 1,0° zemāka par ilggadējo normu. Tika fiksēta virkne minimālās gaisa temperatūras rekordu :

Oktobra mēnesis kopumā izvērtās samērā saulains – saules spīdēšanas ilgums oktobrī bija 152 % no normas. Visvairāk saule spīdēja oktobra trešajā dekādē (216% no normas). Naktī uz 9. oktobri Griškānu novērojumu stacijā pie Rēzeknes uzsniga pirmais sniegs šajā rudens - ziemas sezonā , savukārt mēneša beigās – 26. oktobrī – Rīgā vēl tika novērots pērkona negaiss. 4., 5. un 25. oktobrī daudzviet Latvijā tika novērota migla.

Mēneša vidējais vēja ātrums bija 2,2 m/s, kas ir par 1,4 m/s mazāks par normu. Mēneša laikā vēja ātrums brāzmās salīdzinoši reti bija lielāks par 15 m/s. Visstiprākās vēja brāzmas bija 2., 25. un 26. oktobrī, kad vietām Latvijas rietumos, kā arī valsts centrālajā daļā vēja brāzmas bija 17 m/s.

nokrisnu_karte1.png