Vizuālie materiāli
KLIMATA PORTĀLS
IZVĒLNE
Publicēts: 05.09.2022.
Informācija sagatavota, izmantojot operatīvos novērojumu datus, kuriem veikta tikai pamata kvalitātes kontrole.

Vasara, 2022

Gaisa temperatūra

2022. gada vasara (jūnijs-augusts) ar Latvijas vidējo gaisa temperatūru +18,1 °C kopā ar 2018. gada vasaru kļuva par trešo siltāko novērojumu vēsturē (kopš 1924. gada). Karstākas vasaras bijušas tikai 2010. (+18,4 °C) un 2021. gadā (+18,8 °C). Līdz šim septiņas no desmit karstākajām vasarām esam piedzīvojuši šajā gadsimtā.

Vidējās gaisa temperatūras novirze no normas 2022. gada vasarā, °C

Gan jūnijā, gan augustā piedzīvojām karstuma viļņus, kuru laikā tika pārspēti vairāk kā 150 maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Starp tiem bija 5 jauni Latvijas diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Viens no tiem bija arī augstākā 2022. gada vasaras gaisa temperatūra, kas 19. augustā tika novērota Pāvilostā (+33,7 °C).

Lai gan jūnija sākumā un vidū bija dienas, kad gaisa temperatūra bija zem klimatiskās normas (3. jūnijā Daugavpilī tika novērota šīs vasaras zemākā minimālā gaisa temperatūra +4,3 °C), kopumā mēneša vidējā gaisa temperatūra +16,9 °C ir 1,7 °C virs klimatiskās normas, kas kopā ar 1995. gadu ir astotais siltākais jūnijs novērojumu vēsturē.Jūnija beigās novērojām karstuma vilni, kura laikā tika pārspēti 48 diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi, no kuriem viens bija Latvijas diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekords

Pēc karstā jūnija sekoja jūlijs, kura laikā piedzīvojām gan jaunus maksimālās (11), gan minimālās (9) gaisa temperatūras rekordus. Kopumā jūlija vidējā gaisa temperatūra +17,6 °C ir 0,2 °C zem klimatiskās normas.

Lai gan ierasti siltākais vasaras mēnesis ir jūlijs, šajā vasarā augstākā mēneša vidējā gaisa temperatūra +19,8 °C tika novērota augustā. Pateicoties karstuma vilnim, kura laikā tika uzstādīti 125 diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi, starp kuriem arī 10 jauni dekādes rekordi un 4 Latvijas maksimālās gaisa temperatūras rekordi, šī gada augusts kļuva par otro karstāko augustu novērojumu vēsturē (kopš 1924. gada), atpaliekot tikai no 1939. gada augusta, kurā vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija par 0,4 °C augstāka kā šogad. Pēdējās augusta dienas kļuva vēsākas un kalendārais rudens iesākās ar gaisa temperatūru zem klimatiskās normas.

Gaisa temperatūras novirze laikā no normas 2022. gada vasarā, °C

Šogad tika novērots salīdzinoši liels vasaras dienu skaits1. Visvairāk šādas dienas tika novērotas Bauskā un Zīlānos (41 diena), savukārt vismazāk Kolkā (15 dienas). Vidēji Latvijā šajā vasarā bija 30 vasaras dienas.

Lai gan šovasar nepiedzīvojām jaunus tropisko nakšu2 skaita rekordus un daļā Latvijas šādas diennaktis vispār netika reģistrētas, galvaspilsētas centrā tika novērotas 8 tropiskās naktis, kas ir ceturtais lielākais tropisko nakšu skaits Rīgas novērojumu vēsturē. Interesanti, ka, lai gan Bauskā un Zīlānos bija visvairāk vasaras dienu, šajās stacijās šovasar netika novērota neviena tropiskā nakts.

Nokrišņu daudzums un vēja ātrums

Vasaras kopējais nokrišņu daudzums Latvijā bija 228,7 mm, kas ir 3% virs gadalaika normas (222,6 mm). Vasaras sezonā nokrišņus lielākoties nesa konvektīvie procesi, kuru ietekmē tika novērotas ekstremālas lietusgāzes, piemēram, Madonā 14. jūnijā nolija 90,9 mm nokrišņu. Sinoptiķi jūnija vidū izsludināja sarkano nokrišņu daudzuma brīdinājumu valsts Austrumu teritorijās, kur lietus dēļ tika radīti postījumi.

Lielākais nokrišņu daudzums 2022. gada vasarā tika novērots Alūksnē - 365,6 mm nokrišņu, savukārt vismazāk nolija Rucavā - 125,5 mm nokrišņu. Šajā vasarā visās Latvijas novērojumu stacijās izņemot Pāvilostu un Rucavu tika novērotas dienas ar ļoti stipriem nokrišņiem (>20 mm). Visvairāk šādu diennakšu bija Gulbenē - 5.

Šovasar piedzīvojām ne tikai spēcīgus nokrišņus, bet arī sausuma periodus. Katrā no mēnešiem bija kāda dekāde, kurā nokrišņu daudzums bija ievērojami zem normas - jūnija trešajā dekādē nokrišņu daudzums vidēji Latvijā bija 7,4 mm (72% zem dekādes normas), jūlija 3. dekādē nokrišņu daudzums bija 12,4 mm (55% zem dekādes normas) un augusta 2. dekāde ar nokrišņu daudzumu vien 1,2 mm bija 95% sausāka par normu. Vidēji Latvijā šovasar bija 57 dienas bez nokrišņiem. Visvairāk šādu dienu bija Ainažos, Kolkā un Zīlānos (64), bet vismazāk Lielpečos - 34 dienas.

Nokrišņu daudzuma novirze no normas 2022. gada vasarā, %

Šovasar kopumā 3 diennaktīs maksimālo vēja brāzmu ātrums kādā no novērojumu stacijām bija vismaz 20 m/s. Visvairāk šādu dienu bija Saldū, kur 9. jūlijā tika uzstādīts šīs vasaras spēcīgāko vēja brāzmu rekords - 21,4 m/s.


  1. Vasaras dienas ir diennaktis, kuru maksimālā gaisa temperatūra ir virs +25 °C ↩︎

  2. Tropiskās naktis ir diennaktis, kuru minimālā gaisa temperatūra ir virs +20 °C ↩︎