Vizuālie materiāli
KLIMATA PORTĀLS
IZVĒLNE

Laika apstākļu raksturojums 2012. gada decembrī

Decembra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija -4,8ºC, kas ir 2,5 grādus zem ilggadējās vidējās normas. Tādējādi pēdējo trīs gadu noslēdzošie mēneši Latvijā temperatūras ziņā ir bijuši visai kontrastaini. 2010. gada decembris ilggadējo decembru datu rindā bija ceturtais aukstākais, 2011. gada decembris – otrais siltākais, bet 2012. gada decembris – 17. aukstākais. 21. gadsimta decembru skaitā tikko aizvadītais bija ceturtais aukstākais, atpaliekot no šajā gadsimtā visaukstākā – 2002. gada decembra - par 2,8 grādiem. Savukārt vissiltākais decembris gan 21. gadsimtā, gan visā ilggadējā datu rindā ir bijis 2006. gadā, tā vidējā gaisa temperatūra bija +4,3ºC.

2012_12.jpg

2012. gada decembra lielākajā daļā Latvijā valdīja sals, kas pakāpeniski pieņēmās spēkā. Viszemāk – līdz -11…-19 grādiem – gaisa temperatūra noslīdēja naktī no 23. uz 24. decembri. Turpmāk laika apstākļi krasi mainījās. Pēc aukstās nakts 24. decembra pēcpusdienā strauji sāka kļūt siltāks, visā Latvijā iestājās atkusnis, kurš saglabājās līdz mēneša beigām. Visā mēnesī visaugstāk temperatūras stabiņš pakāpās Vecgada pēdējā stundā, Latvijas rietumu daļā sasniedzot +5…+6,3 grādus.

Decembra nokrišņu daudzums vidēji Latvijā bija 58 mm (110% no ilggadējās normas), tādējādi ierindojoties ilggadējo decembru datu rindas vidusdaļā - vairāk uz mitrāko pusi. Lai gan tikko aizvadītais decembris bija piektais mitrākais 21. gadsimtā, nokrišņu tajā bija mazāk, kā iepriekšējo trīs gadu decembra mēnešos. 2011. gada decembris bija līdz šim gan 21. gadsimtā, gan ilggadējā decembru datu rindā ar nokrišņiem visbagātākais (88 mm), bet 2010. gada decembris – abās minētajās datu rindās otrais mitrākais. Savukārt 2002. gads bija 21. gadsimtā ne tikai visaukstākais, bet arī ar vismazāko nokrišņu daudzumu – tikai 30 mm.

Novembra beigās – decembra sākumā izveidojusies sniega sega Latviju klāja lielāko decembra daļu. Visbiezākā tā bija mēneša otrajā dekādē un trešās dekādes sākumā – vidēji 11-16 cm, vietām Austrumlatvijā atsevišķās dienās sasniedzot 30 cm. Turpmāk siltā laika un lietus nokrišņu rezultātā sniegs visā Latvijā sāka strauji kust. Kurzemē atsevišķas vietas brīvas no sniega segas bija jau 26. decembrī, bet no 28. decembra sniegs nokusa arī vietām Latvijas vidienē un austrumu daļā.

Mēneša vidējais vēja ātrums bija tuvs normai. Katrā dekādē bija dienas, kad vējš sasniedza vētras spēku. Tradicionāli vislielākais vēja ātrums bija piekrastes rajonos, brāzmās vislielāko mēnesī ātrumu – 24 m/s – sasniedzot 15. decembrī Kolkā.